poniedziałek, 8 lipca 2013

Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie.

Nazwa sobotnich warsztatów organizowanych przez BlogerChef, Eterno i Restaurację Cucina w pełni oddaje ducha wydarzenia. Kolejne spotkanie z blogerami, pasjonatami gotowania, zdrowej kuchni i odkrywania smaków było przesympatyczne i bardzo udane.
Kilka słów o miejscu, w którym mięliśmy okazję poznać produkty firmy Eterno i zabłysnąć swoją inwencją twórczą w kuchni. Cucina to kwintesencja dobrego smaku, profesjonalnych kucharzy pełnych pasji, cudownych składników z najwyższej półki, w tym win i produktów ekologicznych (dostępnych w delikatesach Deli) oraz niezwykle gustownego wystroju. Lubię kiedy wnętrze nie przytłacza, jest proste, z naturalnych materiałów, a zarazem przytulne i zachęcające do kosztowania potraw. Kuchnia Cuciny to potrawy zmieniające się z porą roku z sezonowych i świeżych składników pogłębionych o niespotykane przyprawy i dodatki, co zapewnia gościom niespodziankę na talerzu.

Na wstępie szef kuchni Ernest Jagodziński zaprezentował nam swoje propozycje na przekąski :
Jagnięcina smażona na maśle z pigwą, tajską bazylią, olejem z avocado i limonką oraz piana z jabłek z galangą.



Pierwszy raz miałam okazję próbować tajskiej bazylii i zaskoczyła mnie swoim anyżowym smakiem. 

Kolejna potrawa to carpccio z tuńczyka z cytryną w syropie, granatem, kiełkami buraka, pyłem ze skórki pomarańczowej, miętą czekoladową i liśćmi komosy.



Dodatkowy nowy smak - mięta czekoladowa - niezwykle mocna i ostra.

Następnym punktem w programie było skomponowanie własnej przekąski z dostępnych składników. Było ich mnóstwo i trudno przy takiej obfitości zdecydować się na cokolwiek, kiedy w głowie jest milion pomysłów.





Oczywiście przedobrzyłam i moja sałatka była niezwykle bogata, ale finalnie bardzo mi smakowała, a składniki komponowały się zaskakująco dobrze.
Moja egzotyczna mieszanka:



Składniki:
mix sałat
melon
papaja
arbuz
cząstki grejpfruta
szynka parmeńska
pstrąg wędzony
czerwona cebula
kiełki brokuła, słonecznika, lucerny
pomidorki koktajlowe
kilka oliwek

Dressing:
szczypta soli
mango z wanilią w zalewie Enterno
chrzan z z imbirem Enterno
ogniste pomidorki Enterno
olej z avocado z limonką
sok z grejpfruta 

Przyszedł czas na ocenę naszych przystwek. Jury z Szefem kuchni Ernestem Jagodzińskim i Katarzyną Szatkowską wybrali najsmaczniejszą - Paweł Urbański, najładniejszą - Dorota Idycka i najbardziej oryginalną - Ania Witkiewicz.

Ocenie podlegały również przyniesione przez nas wypieki. Trudno mój sernik na zimo z ricottą i musem truskawkowym nazwać wypiekiem. Powstawał w "spartańskich" warunkach w dniu przeprowadzki i bez piekarnika (stąd deser na zimo). Poza moim sernikiem (przepis w kolejnym wpisie) były : zwycięskie ciasto czekoladowe z kardamonem i wiśniami w rumie Enterno (pyszny) Grażyny Cholewickiej, sernik z morwą czarną i porzeczkami Małgosi Żuczek oraz kruche babeczki z kaszą manną Joli Stargi i  pozakonkursowe ciasteczka orzechowe Kasi Szatkowskiej. 








Na zakończenie pamiątkowe grupowe zdjęcie. Dziękuję wszystkim za miłe popołudnie. Mam nadzieję na więcej takich spotkań. Życzę wszystkim województwom takich grup jak nasza! Szczególne podziękowania dla Kasi Szatkowskiej za zaproszenie i organizatorom za stworzenie miłej atmosfery podczas warsztatów. 



Wszystkich zainteresowanych zapraszam do oglądania zdjęć : część I i część II

6 komentarzy:

  1. ahh szkoda, że dopadła mnie grypa żołądkowa i nie udało mi się uczestniczyć w warsztatach i poznać osobiście :) Z relacji wywnioskowałam, że było SUPER! Zazdroszczę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, zawrót głowy był przy komponowaniu przystawek ! A mnie Twój sernik bardzo smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. miło było poznać na żywo ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ten sernik był wyśmienity :) a sałatki nie próbowałam, ale takie najbardziej lubię :) uwielbiam połączenia różnych smaków, a w niej było co niemiara :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ETERNO bardzo dziękuje za przesympatyczne spotkanie. Gratuluję smaku i pomysłowości w kuchni. Do zobaczenia w kolejnych, świetnych projektach kulinarnych :)

    OdpowiedzUsuń