poniedziałek, 3 czerwca 2013

Lunch :Botwinkowe niebo z jajem i Zielone kotleciki z serem w sezamie na cukiniowym polu z pieczonymi pomidorami i czosnkiem.

Chcąc wziąć udział w konkursie "Rezydencje dla artystów gotujących" długo zastanawiałam się na co by tu się zdecydować, miałam milion pomysłów, ale wszystkie nie są możliwe do zrealizowania. Skupiłam się na prostocie, smaku, lokalnych i sezonowych czyli czerwcowo-lipcowych produktach. Ważne też dla mnie było  to, by dania były zdrowe, kolorowe i w miarę łatwe do przyrządzenia oraz mieściły się w budżecie 5-25 zł. 
Pierwsza potrawa to starter do lunchu. Bardzo prosty, zdrowy i pyszny chłodnik z wiejskim jajkiem, świetny na ciepłe dni. 

Botwinkowe niebo z jajem


Składniki na porcję:
·         Szklanka kefiru
·         ½ pęczka botwinki
·         ½ ząbka czosnku
·         ½ marchewki, pietruszki
·         1 mała dymka ze szczypiorkiem
·         Łyżka oleju rzepakowego
·         1 jajko wolnowybiegowe - można pominąć
·         Sól, pieprz, pietruszka nać

Przygotowanie:

Na oliwie szklimy czosnek, cebulkę, po 2-3 min dodajemy botwinkę i marchewkę.  Dusimy do miękkości podlewając ½ szklanki wody. Zdejmujemy z ognia, gdy będzie letnie, ½ zupy miksujemy, dodajemy kefir, łączymy wszystko i posypujemy posiekanymi ziołami wcześniej doprawiając i  wkładając gotowane przekrojone jajko.

Wartość odżywcza porcji 132 kcal
Białko 9,8g
Tłuszcz 4,4g
Cholesterol 40 mg
Węglowodany 13,4g
Błonnik 3g
Na ( bez dodawania soli): 170mg
K 448mg
P 196mgFe 3,6mg


Kolejne danie jest ciekawe, bardzo smaczne i dedykuję je szczególnie "mięsożercom" aby przekonali się że nie zawsze posiłek musi być mięsny, a kotlety warzywne są bardzo odżywcze i sycące. Łasuchom polecam podanie potrawy na porcji gotowanej kaszy jaglanej z odrobiną lubczyku lub na bulionie warzywnym bądź mięsnym.  Potrawa ma tę zaletę że świetnie smakuje na ciepło i zimno. Jest atrakcyjna wizualnie i pozwala przemycić więcej warzyw do menu ich przeciwników, w tym dzieci.
Zdjęcie dodam wkrótce:)


Zielone kotleciki z serem w sezamie na cukiniowym polu z pieczonymi pomidorami i czosnkiem

Składniki na 2 porcje:
·         1 szklanka gotowanego bobu
·         1 szklanka gotowanego groszku
·         1  jajko wolnowybiegowe
·         2 Łyżki otrąb owsianych
·         Łyżka mielonego słonecznika
·        kumin
·         2 średnie cukinie
·         Sezam
·         4-6 małych pomidorków
·         Bazylia
·         Ocet balsamiczny
·         Olej rzepakowy
·         Ser podpuszczkowy dojrzewający (regionalny np. Kreuzer / Ser liliput wielkopolski) ok 30-40g
·         Sól, pieprz,
·         czosnek

Przygotowanie:

Kotleciki: Bób i groszek gotujemy do miękkości, miksujemy, następnie łączymy z jajkiem, otrębami, i startym serem, doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym, kuminem. Formujemy kotleciki, obtaczamy w sezamie układamy na natłuszczonej blasze/ papierze do pieczenia i pieczemy 10 min w 200C.

Warzywa: Cukinię kroimy w cienkie plastry, pomidory myjemy wszystko nacieramy oliwą (również główkę czosnku)  i bazylią, układamy w natłuszczonej formie pieczemy ok 20 min w 200 C

Sos: Łączymy oliwę, ocet balsamiczny, bazylię, rozgniecioną ½  czosneku i wytopiony sok z pieczonych warzyw, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli soku jest mało należy zdeglasować blaszkę (Deglasowanie to sposób zachowywania smaków spod smażenia/ pieczenia, polegający na wylaniu białego wina lub bulionu, czy innego płynu na rozgrzaną powierzchnię, a następnie dodaniu tak powstałego płynu do danej potrawy - tutaj do sosu).

Podajemy uformowaną w koszyczek cukinię z pomidorkami i na nich kotleciki polane wokół sosem i posypane prażonym sezamem.
 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam Twoje przepisy, bo zawsze znajduję coś dla siebie :D

    OdpowiedzUsuń