Spód:
- płatki śniadaniowe z mąki razowej ok 250g
- czekolada - mleczna/ gorzka w zależności od upodobań ok 150g
- można dodać orzechy, suszone owoce, wiórki kokosa
- ricotta 250g
- serek homogenizowany naturalny / twaróg sernikowy 350g
- jogurt naturalny (>3,5% tłuszczu - probiotyczny/ grecki)
- wanilia lub ekstrakt (może zostawiać posmak alkoholu - ciasto nie jest pieczone)
- cukier/ ksylitol wg uznania
- 1/3 szklanki mleka
- żelatyna 20g
Truskawkowy mus:
- truskawki 500 g
- galaretka truskawkowa/ agar
Wykonanie:
Spód : czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płatki nieco kruszymy w dłoniach i mieszamy z czekoladą. Wykładamy do blaszki i chłodzimy w lodówce.
Masa serowa: podgrzewamy mleko (1/3 szklanki) z wanilią, rozpuszczamy w nim żelatynę. Miksujemy schłodzone pozostałe składniki i dodajemy żelatynę z mlekiem i wanilią oraz kilka pokrojonych truskawek. Wylewamy na schłodzony spód kiedy lekko zacznie gęstnieć. Ma to zapobiec rozmiękaniu płatków które winny zostać chrupiące.
Mus: Rozpuszczamy galaretkę w 1/3 wody z przepisu na opakowaniu i chłodzimy. Truskawki blemdujemu i chłodzimy. Gdy galaretka zacznie gęstnieć dodajemy ją do truskawek, ubijamy krótko i wylewamy na ściętą masę serową.